Maggie är en reaktiv hund.

Min hund går lätt upp i stress vid möten utav en annan hund eller i en situation som gör henne osäker och/eller rädd. Kommentarer som "Få hundjäveln att hålla tyst", "Är hon farlig?" och "Du måste göra någonting åt det där hemska beteendet" är sådant jag vardagligen hört folk säga till mig när min hund känt sig trängd och gjort ett utfall. 
Förr så tog jag ofta illa vid mig, blev ledsen och besviken - Inte på min hund, utan på mig själv. För att någonstans så tänker man att man själv kanske hade kunnat förhindra situationen som nyss skedde, men också för att personerna som klämmer ut dessa kommentarer inte vet att anledningen till att min hund gjorde ett utfall just då var för att de lät sin hund komma nästan hela vägen fram till oss eller för att det vart för nära inpå för Maggie, för att hon kände sig otrygg i situationen helt enkelt.

Vad är en reaktiv hund?
Det kan vara en hund som är rädd/osäker i vissa situationer. Det är lätt att förknippa en reaktiv hund med en aggressiv hund, men det är en skillnad mellan detta, en reaktiv hund kan nämligen vara hur vänlig som helst då hen inte vistas i en obekväm och triggande situation. En reaktiv hund har lätt att stressa upp sig (negativ stress - osäkerhet/rädsla och positiv stress-Exalterad ) och därför är det viktigt att tänka på som ägare att ha tålamod och att hålla sig lugn så att den finner en trygghet hos dig och i omgivningen. Att en hund är reaktiv beror ofta på att hunden har vart med om någonting otäckt tidigare men det kan också vara gener som har ett finger med i det hela, jag tror att bägge mina hundar (kullsyskon) har både och.

Jag får ibland frågan om jag ska med till stora hundgårdar med min hund,  för att det är det en hund behöver - Att träffa och leka med andra hundar och människor. Men där brukar jag sätta ner foten, Nej, vi är inte redo för det, vi kanske aldrig blir det. Att gå in i en park med ett dussintals lösa hundar med deras ägare är allt annat än rätt och tryggt för min hund, det kan bli fel, inte bara för min hund, utan även för någon annans. Jag känner mig oftast missförstådd när jag tackar nej till någonting sådant, förut brydde jag mig ganska mycket. Det kändes som att dom inte förstod mig och tyckte att jag var elak för att jag inte tog med min hund till sådana ställen. Men så tänker jag inte längre, tvärtom. Min hund hade inte funnit sig bekväm i en sådan triggande situation och jag ser inte att hon har ett behov av att träffa och "umgås" med någon utanför vår "flock", om inte vid vissa tillfällen då vi umgås med våra "hundkompisar" som vi känner väl. 
Jag tror helt enkelt att det är svårt att förstå situationen om man själv inte levt med en reaktiv hund. Jag förstod inte, inte förrän jag fick Maggie.

Min hund kan höja svansen, stirra och morra om hon tycker att en annan hund tränger in i hennes komfort zon och blir det fel i en sådan situation kan det gå riktigt fel..
Tillsammans så jobbar vi med positiva och mjuka metoder och jag planerar alltid våra promenader efter min hunds bekvämlighet så att vi inte hamnar i dessa obekväma, trängda situationer. Vi jobbar med att gå i bågar vid hundmöten så att min hund ska få så mycket utrymme som hon behöver för att bli trygg i situationen. 
Idag har vi kommit så långt att hon sällan gör ett utfall mot en annan hund, vi jobbar med detta helatiden, i hennes egna takt.

Tack för mig :) 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln