Stryp, halsband eller sele?

Många gånger har jag hamnat i evighets diskussioner som handlar om vad man ska fästa kopplet i på sina promenader, Stryphalsband, halsband eller sele ? Jag tror inte jag är ensam om att ha haft denna diskussion tidigare. För visst har vi hört saker som "halsband stryper hunden" och "Sele gör bara att hunden drar ännu mer".
Jag tänkte iallafall dela mina åsikter kring just detta ämne här på bloggen idag.

Först och främst så tycker jag det är viktigt att ha koll på hundens hals faktikskt, för i hundens hals så finns många olika nerver och ovanför halskotpelaren så finns det inte mycket muskulatur vilket innebär att hundens hals är väldigt känslig för att skadas vid tex drag, ryck eller plötsliga kast som hunden kan göra när man inte är beredd. Förutom halskotpelaren och nerver längst hundens hals så finner man precis bakom skallbenet även tungbenet och detta ben kan faktiskt knäckas om man rycker riktigt i kopplet.

På längre sikt, om man låter hunden dra framåt under hela promenaden så kan det påverka hunden genom tex muskelspänningar och felbelastning och genom att tex sätta ett retriverkoppel bakom käke och öronen (vid tungbenet ungefär) så kan man göra hunden väldigt illa.  

Bilden här bredvid visar vart tungbenet sitter och är tagen från Anders Hallgrens bok "Ryggproblem hos hund".


Vare sig man använder halsband eller sele så måste man komma ihåg att det  inte är med hjälp utav utrustningen som vi "styr" vår hund utan det är vi som ska träna hunden att inte dra och/eller slita sig fram i kopplet under promenaderna och detta bör man börja med såfort man får hem hunden.

Jag personligen rekomenderar alltid att använda sele för att det är mest ergonomiskt och är bättre om det skulle ske ett plötsligt ryck. 

När hunden springer bredvid när du cyklar eller joggar bör du dock alltid ha sele för att minska risk för just ryck i koppel som lätt kan uppstå i cykel - bredvid - hund kombinationen.

Stryphalsband och retriverkoppel går helt bort hos mig då jag anser att det endast gör skada och skapar ett obehag. 

Jag använder själv sele på mina hundar (halsband endast om vi tex åker bil långt och ska stanna på en kiss eller om jag går kort för att sedan släppa Maggie lös) och brukar ofta få frågan om inte Maggie drar väldigt mycket när hon har sele på då vi sysslar med drag väldigt mycket.
Men svaret är faktiskt nej. För att skilja de olika selarna åt så använder jag en vgw sele till vardags, alltså en sele som jag knäpper kopplet fram på bröstet och det funkar väldigt bra för oss. En vgw sele ger en bra effekt genom att hunden vänds mot dig när du stannar och kopplet sträcks (och/eller tex när hunden gör ett plötsligt ryck framåt) .
Magge går inte fint bredvid mig hela promenaden och kopplet hänger inte i en båge bredvid oss på promenaderna, men hon drar heller inte framåt i kopplet. Hon går gärna en bit framför eller bakom mig och det får hon glädjeligen göra, det här fungerar för oss. De gånger då jag anser att det blir mycket drag är oftast då vi promenerar fler än 3 hundar tillsammans, detta är någonting som påverkar båda mina hundar på samma vis. Förmodligen kan de ha med en gnutta stress att göra med.. Vid sånna tillfällen brukar jag till och från stanna upp lite och när kopplet då sträcks så "vänds" hon tillbaka mot mig och jag belönar med godis, jag har ofta Maggie lös då det inte lyder koppeltvång dock vilket funkar allra bäst för oss.
 
Har jag hundarna i flexi eller lina så sitter knäppet alltid på ryggen dock och vid tex vandring så använder jag mig utav en helt annan sele för att dom ska kunna bära egen (klövje) väska.

Vad tänker ni kring hela den här grejen? Föredrar ni halsband eller sele och varför?

Hej på er och ha en underbar fredag!

Bild från när jag tränade Maggie att vänja sig vid cykel år 2014, här var hon 7 månader gammal.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln